Rakyat Malaysia dikecualikan bayaran visa ke Qatar

 |Feb 7, 2017
TPM Ahmad Zahid Hamidi (kiri) dan PM Qatar Sheikh Abdullah Nasser Khalifa Al Thani. - Gambar kredit Facebook Zahid Hamidi.
TPM Ahmad Zahid Hamidi (kiri) dan PM Qatar Sheikh Abdullah Nasser Khalifa Al Thani. – Gambar kredit Facebook Zahid Hamidi.

Rakyat Malaysia yang berkunjung atau melancong ke Qatar akan dikecualikan daripada bayaran visa tidak lama lagi, kata Ahmad Zahid Hamidi.

Timbalan perdana menteri berkata persetujuan rasmi ini diberikan secara peribadi oleh Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri Qatar, Sheikh Abdullah Nasser Khalifa Al Thani selepas perkara itu dibangkitkan pada pertemuan mereka di sini.

“Ini keputusan baharu yang tercapai dan dipersetujui bersama oleh kerajaan Qatar,” katanya kepada wartawan Malaysia selepas mengakhiri lawatan kerja 4 hari ke Qatar, malam tadi.

Menurutnya, persetujuan ini akan berkuat kuasa segera selepas Duta Besar Malaysia di Qatar Ahmad Jazri Mohd Johar membuat tindakan susulan dengan kerajaan Qatar.

Beliau berkata selain itu rakyat Malaysia juga diberikan kemudahan visa ketibaan (VOA) dan mereka boleh menetap di Qatar selama 60 hari dan tambahan 30 hari lagi jika ada permohonan lanjutan secara percuma.

Zahid yang juga menteri dalam negeri berkata kerajaan Qatar bersetuju mengecualikan caj visa VOA sebagai tanda pengiktirafan dan penghargaan atas sumbangan rakyat Malaysia yang banyak bekerja dalam bidang profesional dan teknikal di sini.

Katanya, langkah pengecualian bayaran visa itu juga bertujuan untuk menggalakkan lebih ramai pelancong Malaysia ke Qatar pada masa depan.

Beliau berkata jemaah Malaysia yang ingin menunaikan ibadah umrah dan ziarah di tanah suci boleh mengambil kesempatan ini untuk singgah sebentar di Qatar semasa dalam perjalanan pergi atau balik dari Mekah atau Madinah.

Pada masa ini, rakyat Malaysia dikenakan bayaran visa sebanyak 100 Riyal Qatar (RM121.70) untuk tempoh kemasukan selama 30 hari dan turut dikenakan jumlah bayaran sama bagi lanjutan 30 hari lagi jika ada permohonan. – Bernama

SHARE