Najib umum perubahan dasar bagi lebih ramai miliki rumah PR1MA

 |Jan 17, 2017
Gambar fail kredit Facebook Najib Razak.
Gambar fail kredit Facebook Najib Razak.

Najib Razak hari ini mengumumkan perubahan dua dasar bagi membolehkan lebih ramai rakyat memiliki rumah melalui program Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA).

Perdana Menteri berkata perubahan dasar pertama ialah menaikkan had kelayakan isi rumah daripada RM10,000 kepada RM15,000 dan kedua, memendekkan tempoh menjual dan menyewa (moratorium) rumah daripada 10 tahun kepada lima tahun.

“Ini semua adalah langkah kerajaan yang sangat komited bagi membolehkan rakyat terutama golongan sasar dapat memiliki rumah PR1MA ini,” katanya padam sidang akhbar selepas Majlis Meraikan Komuniti [email protected] di Residensi PR1MA Puteri Jaya 1 di Sungai Petani hari ini.

Hadir sama isteri Perdana Menteri Rosmah Mansor, Menteri Besar Kedah Ahmad Bashah Md Hanipah, Menteri Pendidikan Mahdzir Khalid, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Shahidan Kassim dan Ketua Pegawai Eksekutif PR1MA Abdul Mutalib Alias.

Najib berkata pada masa yang sama harga rumah PR1MA tetap tidak berubah iaitu 20 peratus lebih rendah daripada harga pasaran semasa.

“Saya lihat di sini harga rumah contoh PR1MA adalah pada harga RM270,000 berbanding RM470,000 untuk rumah yang hampir sama pada harga yang ditawarkan di luar sana (pihak swasta),” katanya.

Beliau berkata apa yang lebih penting dengan langkah kerajaan ini rakyat akhirnya akan dapat memiliki harta dan kekayaan melalui agihan daripada kerajaan seperti memiliki rumah idaman mereka.

“Ini saya tekankan rakyat akan memiliki aset harta yang lebih besar dan kerajaan sangat memberi komitmen agar rakyat dapat memiliki rumah yang mereka idamkan,” katanya.

Najib juga gembira dengan langkah yang dilakukan PR1MA untuk memudahkan orang ramai memohon rumah melalui kaedah ‘satu bumbung’ iaitu semua urusan untuk permohonan hanya diadakan di satu tempat.

“Disitu pemohon boleh memilih lot rumah, memohon pinjaman dan khidmat guaman hanya di bawah satu bumbung dan langkah ini sangat menjimatkan masa dan tenaga,” katanya.

Beliau berkata langkah kerajaan memudahkan proses pinjaman perumahan melalui Bajet 2017 yang diumumkan membolehkan semakin ramai rakyat mampu untuk memiliki rumah.

Katanya kerajaan mensasarkan sebanyak 500,000 unit rumah PR1MA akan dapat dibina oleh Perbadanan PR1MA Malaysia pada masa akan datang.

Sebelum itu Najib dan Rosmah turut melawat rumah PR1MA di sini dan turut menyerahkan “mockup key” kepada 10 pemilik rumah di sini.

Sebanyak 2,744 unit rumah dibina di residensi ini membabitkan harga antara RM100,000 hingga RM400,000. – Bernama

SHARE