Manifesto Pakatan Harapan ‘dahsyat’, tambah hutang negara – Najib

 |Mar 13, 2018

ARAU: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkan manifesto Pakatan Harapan mengenai menghapuskan cukai barang dan perkhidmatan (GST) serta memansuhkan tol akan menyebabkan hutang negara bertambah tinggi.

Menurutnya, jika pemansuhan GST, tol, PTPTN dan lain-lain cukai dilakukan, hutang negara akan melambung tinggi dan dijangka bertambang kepada RM416 billion.

“Pembangkang kata kita tambah hutang negara tetapi manisfesto mereka lagi dasyat akan menyebabkan negara berhutang lebih tinggi.

“Sebab itu kita tidak boleh tipu rakyat, jangan tipu rakyat. Kita tidak tipu, kita beritahu atau laksana perkara yang kita mampu bukan sekadar berjanji sahaja. Apa yang kita lakukan adalah untuk kepentingan dan kebajikan rakyat,” katanya yang dipetik Utusan Online.

Beliau berkata demikian ketika berucap di hadapan lebih 3,000 pelajar dari seluruh negeri ini dalam majlis Sembang Bajet 2018 di Universiti Malaysia Perlis (Unimap) kampus tetapnya di Ulu Pauh di sini hari ini.

Najib berkata, realiti tersebut yang perlu diterima oleh rakyat jika mereka percaya kepada janji Pakatan Harapan yang akhirnya bakal memberi kesan kepada generasi akan datang iaitu terpaksa menanggung bebanan hutang tersebut.

Beliau yang juga Presiden UMNO berkata, GST sebenarnya adalah hasil yang dikutip kepada yang beli lebih, bayar lebih.

Katanya, meskipun negara memperkenalkan GST tetapi terdapat 600 barangan tidak dikenakan cukai tersebut, sekaligus meletakkan negara paling banyak meletakkan ‘zero-rated’ di dunia.

“Semasa SST (Cukai Jualan dan Perkhidmatan) negara hanya mendapat RM18 bilion sahaja dan kalau kita mengembalikan SST negara kekurangan RM27 bilion. Mana hendak dapat bakinya?

“Dalam bajet, kalau kurang RM27 bilion tu, separuh daripada pembangunan tidak boleh buat. Elaun penjawat awam pun boleh beri, belum lagi kenaikan gaji,” katanya.

Najib sekali lagi menegaskan beliau juga tidak suka dengan sistem tol tetapi terpaksa mewarisi daripada pemerintah lama.

Oleh sebab itu, dalam Bajet 2018 kerajaan menghapuskan empat tol dan akan mengkaji tol-tol lain yang boleh dihapuskan.

Baru-baru ini, Pakatan Harapan yang menggabungkan empat parti dari PKR, Bersatu, Amanah dan DAP melancarkan manifesto PRU14.

Manifsto itu menggariskan lima teras utama, iaitu meringankan beban kehidupan rakyat, mereformasi institusi pentadbiran dan politik, merancak pertumbuhan ekonomi yang adil dan saksama, mengembalikan status Sabah dan Sarawak berdasarkan Perjanjian Malaysia 1963 dan membina Malaysia yang inklusif, moderat dan gemilang di persada dunia.

Selain itu ia turut memberi perhatian kepada 10 janji dalam tempoh 100 hari, 60 janji dalam tempoh lima tahun dan lima iltizam khusus.

Antara 10 janji tersebut termasuklah menghapuskan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), subsidi petrol bersasar, hapus hutang peneroka Felda, KWSP untuk suri rumah, menyamaratakan gaji minimum, menangguhkan bayaran PTPTN, menyiasat skandal, mengembalikan status Sabah dan Sarawak, Skim Peduli Sihat dan kaji semula projek mega.

Manifesto tersebut turut menumpukan lima iltizam khusus iaitu isu Felda, hak saksama terhadap masyarakat India, kebajikan wanita, mengasah bakat dan mencipta peluang anak muda serta mengiktiraf jasa dan pengorbanan warga emas.