Kecoh…peniaga halang MDPP roboh Pasar Besar Pasir Puteh

 |Mar 12, 2018

PASIR PUTEH: Keadaan di perkarangan Pasar Besar Pasir Puteh yang lama bertukar kecoh apabila kira-kira 300 peniaga cuba menghalang kerja-kerja merobohkan pasar tersebut pagi tadi.

Kira-kira jam 9.30 pagi tadi, petugas Majlis Daerah Pasir Puteh (MDPP) bersama dua jentolak ke pasar berkenaan namun tugas mereka dihalang oleh peniaga yang telah berada di tempat kejadian sejak malam semalam.

Keadaan mula menjadi kecoh apabila dua jentolak MDPP dihalang daripada memasuki kawasan pasar dan dua kren yang sepatutnya digunakan dalam kerja-kerja perobohan juga gagal memasuki kawasan pasar kerana disekat kumpulan peniaga terbabit.

Kejadian tersebut menjadi tular di laman sosial sejak pagi tadi.

Bagaimana pun keadaan menjadi reda kira-kira jam 10.45 pagi selepas operasi merobohkan pasar tersebut tidak diteruskan petugas MDPP.

Utusan Online melaporkan Pengerusi Persatuan Peniaga Pasar Besar Pasir Puteh, Kamarzaman Che Ngah berkata, seramai 375 peniaga di situ akan mempertahankan pasar berkenaan daripada dirobohkan pihak berkuasa.

“Kita kemukakan rayuan di mahkamah dan keputusan rayuan itu akan diketahui pada 22 Mac nanti, MDPPN kena tunggu keputusan tu dulu.

“Pihak berkuasa mesti kena bertindak mengikut undang-undang, mana boleh nak buat sesuka hati,” katanya.

Polemik di antara MDPP dengan peniaga di Pasar Besar Pasir Puteh bermula apabila mereka enggan berpindah ke tapak baharu di Pasar Siti Hajar di Pasir Puteh Sentral, di sini walaupun notis berpindah sudah lama berakhir.

Sebelum itu, lebih 500 orang peniaga Pasar Besar Pasir Puteh bertindak untuk tidur dan mengawal pasar berkenaan yang dikatakan ingin dirobohkan oleh pihak berkuasa tempatan.

Pada Mac 2017, Majlis Daerah Pasir Puteh, MDPP mengeluarkan notis untuk merobohkan pasar tersebut selepas membina Kompleks Pasar Baru dikenali Pasar Siti Hajar.

Peniaga bagaimanapun mempersoalkan tindakan MDPP itu dengan alasan proses undang-undang masih berjalan dengan keputusan kes akan didengar pada 22 Mac ini.

Peniaga juga mendesak kerajaan Negeri agar menilai semula keadaan Pasar Siti Hajar yang dikatakan mempunyai ruang yang sempit dan menyukarkan peniaga untuk berniaga.

Sebelum ini peniaga turut menfailkan injuksi di Mahkamah Tinggi Kota Bharu selepas mereka menerima notis daripada MDPP yang meminta peniaga dan ahli persatuan berpindah keluar dari pasar pada 15 Februari lalu.