Penyalahgunaan internet: Amaran Salleh kepada blogger dan pengguna media sosial

 |Mar 6, 2018

PETALING JAYA: Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak menasihatkan blogger dan pengguna media sosial untuk lebih bertanggungjawab dalam membuat paparan atau posting di internet.

Menurutnya, sejak kebelakangan ini, blogger dan pengguna media sosial bertindak melulu dalam membuat paparan di internet.

“Ini semakin meningkat mungkin disebabkan pilihan raya umum yang akan datang di mana sentimen adalah tinggi.

“Kita tidak boleh membiarkan perasaan dan sentimen ini menjejaskan keamanan, keharmonian dan kestabilan Malaysia,” katanya dalam catatan di blog beliau, sskeruak.blogspot.my.

Katanya, blogger dan pengguna media sosial harus bertanggungjawab untuk mengamalkan penapisan sendiri meskipun terdapat undang-undang yang mengawal penyalahgunaan media sosial seperti penerbitan berita palsu, hasutan, fitnah dan sebagainya.

Menurutnya, kerajaan akan mengambil tindakan sekiranya blogger dan pengguna media sosial gagal untuk melaksanakan tanggungjawab yang sewajarnya bagi memulihkan pesanan di internet.

Jelasnya, dalam hal ini Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mungkin akan diminta memantau media sosial.

“Jangan dibiarkan sehingga ia sampai ke tahap datang di mana tindakan perlu diambil terhadap penyalahgunaan internet dan media sosial.

“Lagipun, jika anda cukup terpelajar untuk menggunakan media sosial, maka anda harus cukup terdidik untuk membezakan antara yang benar dan salah,” katanya.