Pusat pelancongan Jepun mangsa vandalisme rakyat Malaysia

 |Mar 1, 2018
Foto: Facebook Farid Mustafa

PETALING JAYA: Memalukan dan tidak bermoral. Itu yang dapat digambarkan apabila sekeping gambar pokok buluh di Arashiyama Bamboo Groove, Kyoto, Jepun diukir dengan beberapa nama dipercayai dilakukan oleh rakyat Malaysia.

Gambar tersebut dikongsikan Farid Mustafa menerusi akaun Facebooknya baru-baru ini kapsyen ‘ Vandalism di Jepun oleh rakyat Malysia’ dan menjadi tular di media sosial.

“Belum pun kisah menyakitkan hati berak di shower oleh pelancong remaja dari Malaysia, tular pula isu vandalism conteng nama di buluh di Arashiyama Bamboo Groove Jepun kembali mengguris hati rakyat Malaysia yang pernah ke Jepun.

“Bak kata Malique ‘Pergi ke tempat orang bawak otak bukan bawak pisau,” tulisnya.

Difahamkan, kejadian tersebut dikongsikan individu bernama Shima RTJ dan Farid turut menasihatkan orang ramai untuk tidak ‘mengamalkan’ budaya vandalisme di negara lain.

“Tolonglah jangan bawa sikap kekampungan bila ke tempat orang. Habis semua tempat kau nak conteng.

“Walau hanya buluh, tapi tempat tu telah dinobatkan sebagai tempat bersejarah oleh UNESCO. Tak beradab langsung,” kongsinya.

Pusat pelancongan Arashiyama Bamboo Grove adalah salah satu daripada 17 tapak warisan dunia UnESCO yang terdapat di Kyoto dan menjadi tempat wajib bagi pelancong diseluruh dunia untuk dilawati.

Rata-rata netizen marah dengan tindakan vandalisme tersebut dan ianya dianggap satu perkara yang memalukan bagi rakyat Malaysia.

Ada juga netizen yang menganggap ianya sudah menjadi budaya rakyat Malaysia yang gemar melakukan vandalisme dan tidak hairanlah sikap buruk berkenaan dibawa ke luar negara.

Posting tersebut mendapat 641 perkongsian serta telah dikongsi menerusi kebanyakan kumpulan kembara di laman media sosial.

Bagaimanapun, selepas posting berkenaan tular, ada juga netizen mempertikaikan vandalisma ukiran nama tersebut mungkin bukan dilakukan oleh rakyat Malaysia.

“Adakah kita sahaja yang menggunakan nama-nama itu? Indonesia, Singapura dan Brunei juga ada rakyatnya menggunakan nama-nama tersebut”. soal netizen.

Pada Ogos 2017, video dan gambar tiga orang remaja Malaysia bergaduh dengan pekerja tempat penginapan Vitti Lodge & Family Apartment tular sehingga mendapat perhatian netizen di Malaysia termasuk di Jepun.

Tindakan kumpulan remaja berkenaan sangat memalukan kerana bukan sahaja bertengkar malah membuang air besar di bilik mandi yang bukan cara rakyat Jepun.

Perselisihan tersebut akhirnya diselesaikan dengan cara baik namun tetap meninggalkan kesan terhadap rakyat negara ini.

SHARE