Lancar tudung di kelab malam: Neelofa boleh dikenakan tindakan undang-undang

 |Mar 1, 2018
Foto: Instagram Neelofa

PETALING JAYA: Pelakon dan pengacara popular Noor Neelofa Mohd Noor boleh dikenakan tindakan undang-undang syariah susulan majlis pelancaran koleksi tudung terbaharunya di sebuah kelab malam di Kuala Lumpur, Isnin lalu.

Tindakan Suri Hati Mr Pilot itu mendedahkannya kepada tindakan undang-undang di bawah Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-wilayah Persekutuan) 1977.

Berita Harian melaporkan Timbalan Presiden Persatuan Guaman Hartanah Malaysia (HartaGuam), Salkukhairi Abd Sukor berkata, berdasarkan Seksyen 7 Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-wilyah Persekutuan) 1977, mana-mana orang dengan apa cara sekalipun yang boleh menyebabkan agama Islam itu dipandang hina, adalah melakukan suatu kesalahan, dan apabila disabitkan mereka boleh didenda tidak melebihi RM3,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali.

Menurutnya, Neelofa juga berhadapan dengan tindakan mengikut Seksyen 35 Akta yang sama atas tuduhan menganjurkan, mendorong atau menggalakkan orang lain untuk melakukan apa-apa maksiat, yang jika sabit kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM5,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali.

“Tindakan Neelofa itu bukan sahaja boleh memberi gambaran negatif terhadap wanita Muslimah yang bertudung tetapi juga secara tidak langsung boleh menjatuhkan kesucian agama Islam itu sendiri.

“Selepas ini pasti ada yang beranggapan wanita Muslimah boleh pergi dan menari di kelab malam, asalkan mereka memakai tudung. Ini persepsi yang silap dan perlu diperbetulkan kerana Islam mensyariatkan seseorang wanita itu perlu menutup aurat untuk menjaga maruah dan melindungi mereka daripada terjebak dengan perbuatan maksiat yang bertentangan dengan syarak,” katanya yang dipetik dari Berita Harian.

Jelasnya, undang-undang tersebut sudah ada namun terpulang kepada Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) untuk mengambil tindakan atau sebaliknya terhadap usahawan tudung itu.

Menurutnya, sekiranya pihak berkuasa agama ingin mengekang perbuatan yang sama berlaku, tindakan sewajarnya perlu diambil sebagai pengajaran dan mendidik masyarakat Islam supaya lebih sensitif.

Salkukhairi turut menasihatkan masyarakat Islam upaya lebih peka dan menghormati kesucian Islam dan sentiasa merujuk kepada ulama dan pakar undang-undang sebelum melakukan sesuatu tindakan.

Isnin lalu, Neelofa melancarkan koleksi tudung terbaharunya iaitu BeLofa di sebuah kelab malam di Jalan Tun Razak dan menerima kecaman apabila sebuah video aksi wanita bertudung menari dengan aksi ghairah.

Neelofa tidak peduli kritikan netizen mengenai pemilihan lokasi pelancaran koleksi tudung dan sambutan ulang tahun kelahirannya yang ke-29 di kelab malam tersebut yang dihadiri media dan ahli keluarganya.

Selepas dikecam, dikritik dan ditegur, akhirnya selebriti ternama, Neelofa meminta maaf kepada semua pihak yang terguris dengan tindakannya melancarkan koleksi tudung terbaharunya di sebuah kelab malam.

Permohonan maaf secara terbuka pelakon, pengacara dan usahawan bertaraf jutawan itu dibuatnya dalam laman sosial, Instagram peribadinya.

“Selepas memahami dan mengambil kira apa yang berlaku ketika malam pelancaran itu, saya secara ikhlas memohon maaf kerana menimbulkan tekanan dan sentimen negatif terhadap pemilihan lokasi tersebut.

“Saya juga mahu berterima kasih kepada semua pihak yang telah memberi sokongan. Kami akan memberi lebih perhatian pada masa hadapan dalam menjaga imej produk.

“Melangkah terus, kami akan meneruskan penjenamaan tudung dalam landasan yang sewajar­nya,”katanya.

Isu tersebut turut menyebabkan Neelofa kehilangan lebih 40,000 pengikut di Instagram, berdasarkan statistik yang ditunjukkan oleh laman socialblade.com.

Susulan insiden tersebut, Neelofa turut menerima teguran daripada alim ulama dan juga Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri yang menulis surat terbuka kepadanya.

SHARE