Kerja pembinaan terowong MRT laluan SSP dilancarkan PM

 |Mar 1, 2018
Twitter Mohd Najib Tun Razak

KUALA LUMPUR: Kerja pembinaan terowong bawah tanah bagi projek Transit Aliran Massa (MRT) Laluan Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya (SSP) dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini.

Menerusi akaun Twitternya, Najib berkongsi gambar ketika tiba di kawasan pembinaan itu yang terletak di Jalan Sungai Besi kira-kira pukul 12.10 tengah hari tadi.

Najib diberi penghormatan memulakan kerja mengorek dengan menggunakan mesin pengorek terowong (TBM) pertama yang akan digunakan untuk projek tersebut.

TBM yang pertama daripada 12 unit mesin itu akan digunakan untuk mengorek tanah sejauh 13.5 kilometer dari seksyen bawah tanah garis SSP yang mempunyai jajaran keseluruhan sejauh 52.2 kilometer.

Laluan SSP adalah yang kedua di bawah projek MRT Lembah Klang dan akan bermula dari Sungai Buloh ke Putrajaya melalui Kepong, Batu, Jalan Ipoh, Titiwangsa, KLCC, Tun Razak Exchange, Bandar Malaysia, Sungai Besi, Serdang, UPM dan Cyberjaya.

Projek tersebut akan meliputi pembinaan 35 buah stesen yang mana 11 daripadanya akan berada di bawah tanah.

Projek Talian SSP sedang dibangunkan oleh Mass Rapid Transit Corporation Sdn Bhd (MRT Corp) manakala MMC Gamuda KVMRT (T) Sdn Bhd bertanggungjawab untuk kerja-kerja bawah tanah.

Turut hadir, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nancy Shukri, Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad, Ketua Pegawai Eksekutif SPAD, Azharuddin Mat Sah, Pengerusi MRT Corporation Sdn. Bhd. (MRT Corp), Tan Sri Ali Hamsa yang juga Ketua Setiausaha Negara dan Ketua Pegawai Eksekutif MRT Corp, Datuk Seri Shahril Mokhtar.

MRT SSP bakal memanfaatkan lebih kurang dua juta penduduk dari Sungai Buloh ke Putrajaya, merangkumi Sri Damansara, Kepong, Batu, Jalan Sultan Azlan Shah, Jalan Tun Razak, KLCC, Tun Razak Exchange, Kuchai Lama, Sungai Besi, Seri Kembangan dan Cyberjaya.

Laluan MRT SSP sepanjang 52.2km dengan 37 buah stesen ini bakal mencatat 529,000 penumpang sehari apabila siap beroperasi pada suku kedua 2022 kelak.