‘Pescao 55’ anak Malaysia Pertama beraksi di MotoGP 2018

 |Feb 22, 2018
Foto: Instagram Hafizh Syahrin

PETALING JAYA: Sejarah baru tercipta apabila Hafizh Syahrin berjaya menempatkan diri sebagai pelumba untuk saingan Kejuaraan MotoGP 2018 sekaligus menjadikannya sebagai anak Malaysia dan pelumba dari Asia Tenggara pertama beraksi dalam sukan tersebut.

Selain beraksi untuk pasukan Monster Yamaha Tech3, dia akan bergandingan bersama Johann Zarco yang merupakan bekas juara dunia Moto2 2016 selepas Jonas Folger mengundurkan diri atas faktor kesihatan.

Hafizh atau mesra dengan panggilan ‘Pescao 55’ telah ditawarkan kontrak selama setahun dan disahkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Litar Antarabansa Sepang (SIC), Datuk Razlan Razal.

Hafiz menunjukkan prestasi baik pada sesi ujian pramusim di Litar Chang, Buriram, Thailand pada hujung minggu lepas. Dia berjaya menamatkan ujian tersebut di tempat ke-21 selepas mencatat satu minit 31.537 saat di litar sepanjang 4.554km itu.

“Saya sangat gembira mendapat berita ini dan akan bersama pasukan Monster Yamaha Tech3 untuk saingan 2018. Saya perlu berterima kasih kepada semua pasukan Tech3 kerana mempercayai kebolehan saya. Saya akan cuba yang terbaik tahun ini,” kata Hafiz menerusi kenyataan rasmi di laman Facebook rasminya.

Foto: Instagram Monster Yamaha Tech3

Menjelang aksi sulung di Litar Antarbangsa Losail, Qatar pada 18 Mac ini, Hafizh tidak ingin meletakkan harapan tinggi, cukup sekadar untuk berada dalam kalangan 20 pelumba terbaik.

“Untuk perlumbaan pertama, saya hanya menyasarkan untuk berada dalam kedudukan 20 teratas kerana belum dapat menyesuaikan diri dengan jentera. Pelumba lain telah melakukan ujian selama tiga kali, iaitu lebih kurang sembilan hari bersama jentera tapi saya hanya sempat melakukan ujian sekali. Selepas itu, saya akan cuba untuk mendapatkan mata. Untuk meraih mata dalam saingan MotoGP ini memang susah,” katanya.

Pelumba yang berasal dari Selangor ini telah melibatkan diri dalam sukan permotoran sejak berumur sembilan tahun dan beraksi di saingan Moto2 selama empat musim sejak 2014 bersama pasukan Petronas Racelin.

Kehebatan Hafizh terserlah apabila kali pertama mencuba jentera YZR-M1 ketika di Buriram dan Monster Yamaha Tech3 sangat gembira untuk meneruskan kerjasama dengan pelumba negara ini.

SHARE