Penjaga gol lagenda Malaysia Chow Chee Keong meninggal dunia

 |Feb 21, 2018
Foto: Facebook Football Malaysia LLP

KUALA LUMPUR: Seorang lagi bintang zaman gemilang bola sepak negara meninggalkan kita, hari ini, penjaga gol legenda Chow Chee Keong meninggal dunia di Pusat Perubatan Universiti Malaya akibat kanser pundi kencing.

Beliau dimasukkan ke hospital yang sama pada 17 Jan untuk menjalani pembedahan pintasan jantung yang berjaya, tetapi mengalami komplikasl kemudiannya, menyebabkan beliau dimasukkan ke unit rawatan rapi.

Anaknya Adrian Chow berkata beliau tidak begitu ingat zaman kegemilanan mendiang bapanya bermain bola sepak tetapi banyak mendengar mengenai ketangkasan bapanya sebagai penjaga gol.

“Saya lebih mengingati beliau sebagai pemain golf profesional, sukan yang diceburinya selepas berhenti bola sepak,” katanya.

Adrian ialah penjaga gol hoki ais kebangsaan.

Chee Keong adalah antara penjaga gol terbaik Malaysia. Beliau berusia 68 tahun.

Mendiang merupakan bekas pelajar sekolah St John’s Institution dan cemerlang bermain dalam pasukan remaja kebangsaan bawah 20 tahun pada usia 13 tahun dan mula menyarung jersi negara ketika berusia 15 tahun. Beliau bermain lima kejohanan Piala Merdeka dari 1965-1969 dan menjulang piala itu bersama pasukan negara pada 1968.

Rakyat Malaysia mengenang beliau sebagai pemain bola sepak yang menjadi pemain profesional di Hong Kong pada 1970, dan menerusan kerjayanya melebihi sedekad. Pasukan yang disertainya termasuk Jardines FC, South China AAA dan Hong Kong Rangers FC, pasukan terakhir sebagai profesional.

Mendiang dinamakan sebagai Penjaga Gol Terbaik dari 1966-1970 oleh Persekutuan Bola sepak Asia (AFC)

Chee Keong meninggalkan dunia bola sepak selepas bersara dan menjadi pemain golf profesional yang baik.

Yang menariknya, beliau ditawarkan peluang untuk bermain dengan sebuah kelab di Brazil, Cruzerio FC yang terpikat dengan ketangkasannya menjaga gol semasa jelajah perlawanan di Hong Kong. Chee Keong menolak tawaran itu.

Kemudian Chee Keong kembali ke Malaysia dan Cruzerio kebetulan mengadakan kunjungan bermain di Malaysia, dan beliau ketika itu diminta bermain untuk pasukan negara. Cruzerio mengulangi tawarannya.

Malangnya tawaran itu dengan syarat beliau perlu menjadi warga negara Brazil. Urusan itu tidak berjaya seperti yang dijangkakan dan Chee Keong terlepas peluang keemasan untuk bermain dalam pasukan Bola sepak Brazil.

Bekas Setiausaha Agung AFC Datuk Peter Velappan menyifatkan Chee Keong sebagai pemain yang bersifat sederhana dan rendah hati di sebalik pencapaiannya.

“Beliau ialah generasi yang membanggakan Malaysia dalam bola sepak. Mendiang merupakan inspirasi yang sebenarnya dan sebagai rakyat Malaysia, kita semua berbangga dengan Chee Keong,” katanya.

Chee Keong mendirikan rumah tangga dengan Christina Kwok, anak kedua bekas Setiausaha Agung Persatuan Bola sepak Malaysia, mendiang Datuk Kwok Kin Keng.- Bernama