Keputusan CEC: Adakah DAP benar parti pelbagai kaum?

 |Nov 13, 2017
Gambar fail kredit Facebook Tan Sri Annuar Musa.

KEPUTUSAN pemilihan semula jawatankuasa eksekutif pusat (CEC) DAP sekali lagi melondehkan parti tersebut bukanlah parti pelbagai kaum sebaliknya dibarisi dan dikuasai kaum tertentu sahaja dalam barisan kepimpinan mereka.

Ketua Penerangan Umno Malaysia, Tan Sri Annuar Musa berkata daripada puluhan calon bertanding hanya kaum tertentu sahaja yang mendominasi pemilihan berkenaan dan sekaligus menimbulkan persoalan apakah DAP benar-benar parti pelbagai kaum.

“Lim Kit Siang boleh kelentong DAP parti pelbagai kaum…sekarang apa jadi. Kalau DAP pelbagai kaum kenapa tidak pilih Melayu..oh, dia kata ada seorang iaitu Zairil (Khir Johari)…, tidak apalah kita terima Zairil seorang tetapi kedudukannya nombor 19 dan nombor 20 India,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Program Bicara Minda & Sesi Dialog di Dewan Keda, Kampung Berjaya, Jeniang, malam tadi. Turut serta Ahli Parlimen Jerai yang juga Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Annuar seterusnya mempersoalkan bahawa sepanjang 50 tahun DAP memasuki pilihan raya di negara ini, berapa ramai Melayu Islam yang menjadi wakil rakyatnya.

“DAP 50 tahun lebih masuk pilihan raya tetapi berapa orang Melayu Islam yang telah jadi wakil rakyatnya…baru 10 orang.

“Berbanding dengan BN dan Perikatan, satu pertiga daripada wakil rakyat kita terdiri daripada bukan Melayu dan bukan Islam…malah dah beribu jadi wakil rakyat, jadi menteri, jadi speaker, timbalan speaker dan sebagainya dibawah konsep yang kita laksanakan,” katanya.

Justeru beliau seterusnya mempersoalkan adakah rakyat mahu tukar kepada parti yang berkawan dengan DAP.

Menerusi pemilihan CEC tersebut, Lim Guan Eng mengekalkan kedudukan sebagai Setiausaha Agung DAP sementara bapanya selaku Penasihat Dap, Lim Kit Siang menerima undian tertinggi iaitu sebanyak 1,199 undi. – MediaUMNO

SHARE