Presiden PAS fail saman terhadap Clare Rewcastle Brown

 |Apr 27, 2017
    Gambar fail kredit Facebook Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang.

Presiden PAS Abdul Hadi Awang telah memfailkan saman fitnah di Mahkhamah Tinggi London terhadap Clare Rewcastle Brown, pengasas dan editor Sarawak Report.

Setiausaha Agung PAS Takiyuddin Hassan berkata saman yang difailkan Abdul Hadi bertujuan mendapatkan sejumlah ganti rugi dan perintah injunksi berikutan penyiaran sebuah artikel di laman Sarawak Report pada 6 Ogos, 2016 bertajuk  “As Najib Denies All Over 1MDB, Let’s Not Forget His Many other Criminal Connections”.

“Artikel tersebut termasuklah kenyataan yang boleh difahami bahawa Presiden PAS secara peribadi telah menerima atau mendapat atau meluluskan penerimaan sejumlah besar rasuah daripada Perdana Menteri Najib (Razak) sebagai pertukaran untuk berkompromi dalam hal pendirian politik PAS.

“Segala tohmahan-tohmahan tersebut adalah sesuatu yang tidak benar sama sekali,” kata Takiyuddin di dalam satu kenyataan hari ini.

“Tohmahan dan dakwaan rasuah seumpama ini jelas merosakkan dan menjejaskan reputasi seseorang seperti Presiden PAS, yang amat komited dengan proses demokrasi sejak sekian lama di mana falsafah politik serta segala tindak tanduk beliau jelas menggambarkan beliau berpegang teguh kepada prinsip-prinsip dan ajaran Islam,” katanya lagi.

Abdul Hadi juga telah melantik firma guaman Carter-Ruck di London bagi tujuan prosiding undang-undang ini.

Takiyuddin berkata firma tersebut telahpun diarahkan untuk menghantar ‘letter of complaint’ kepada Clare pada akhir tahun lepas untuk meminta agar artikel tersebut dibuang dan menyiarkan permohonan maaf.

“Namun Miss Rewcastle Brown telah gagal sama sekali untuk memberi respon kepada aduan tersebut, sebaliknya telah membuat beberapa kenyataan awam yang merumitkan lagi keadaan.

“Dengan mengambil kira keadaan fitnah yang amat berat ini, Presiden PAS tidak akan membiarkan tohmahan fitnah ini berlalu begitu sahaja tanpa dicabar, dengan demikian tiada pilihan lain melainkan mengambil tindakan Mahkhamah di Mahkamah Tinggi London, bagi membetulkan keadaan yang dengan teruknya menjejaskan reputasi beliau di Malaysia, dan Singapura, begitu juga di England dan Wales.”