Isu air: Kerajaan DAP Pulau Pinang mungkir janji, kata Adun

 |Apr 27, 2017

Rakyat Pulau Pinang telah menikmati tarif air yang terendah dan kualiti air bersih yang terbaik dalam negara sejak dari era pemerintahan Kerajaan Barisan Nasional lagi.

Berkata demikian, ADUN Pulau Betong Muhammad Farid Saad berkata DAP dan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng hanya mewarisi satu perkhidmatan bekalan air atau syarikat bekalan air yang sudah dibangunkan dan diuruskan dengan bijak dan berhemah oleh kerajaan BN terdahulu.

“Sejak DAP menjadi Kerajaan Pulau Pinang dan Lim Guan Eng menjadi Pengerusi Pihak Berkuasa Air Pulau Pinang (PBAPP) dan Perbadanan Bekalan Air Holdings Berhad (PBAHB) selepas Mac 2008, surcaj penjimatan air (SPA) telah diperkenalkan pada November 2010 dengan kadar 24 sen setiap 1000 liter melebihi penggunaan 35,000 liter sebulan dengan alasan untuk mendidik rakyat Pulau Pinang menjimatkan penggunaan air.

“Kemudiannya kadar itu dinaikkan sebanyak 100 peratus kepada 48 sen. Terkini kadar itu akan dinaikkan pula kepada 100 sen atau peningkatan sebanyak 108 peratus,” kata Muhammad Farid di dalam satu kenyataan hari ini.

“Walaupun DAP dan Lim Guan Eng telah beberapa kali berjanji untuk tidak menaikkan tarif air di Pulau Pinang, beliau telah menaikkan tarif air domestik sebanyak 16.7% mulai 1 April 2015.

“Kerajaan DAP Pulau Pinang telah memungkiri janji mereka sendiri kepada rakyat Pulau Pinang,” dakwa Muhammad Farid.

“Sejak surcaj diperkenalkan pada 2010, ini adalah kali kedua surcaj akan dinaikkan,” kata Muhammad Farid yang turut mengajukan pertanyaan adakah kadar surcaj tersebut akan terus dinaikkan secara berkala jika ia masih gagal mengurangkan kadar penggunaan air negeri.

Beliau juga ingin kerajaan Pulau Pinang menjawab apakah kempen atau program yang telah dijalankan oleh PBAPP atau kerajaan negeri bagi mendidik rakyat Pulau Pinang untuk menjimatkan penggunaan air.

“Apakah tariff air akan dinaikkan jika peningkatan kadar surcaj kali ini juga gagal?

“Saya berharap Kerajaan Negeri Pulau Pinang tidak menggunakan jumlah penggunaan air yang tinggi oleh 25 peratus pengguna air Pulau Pinang sebagai alasan untuk terus menaikkan tarif air di Pulau Pinang.

“Saya berpandangan sesebuah kerajaan tidak seharusnya ditadbir urus sebagaimana sebuah entiti perniagaan untuk membuat keuntungan saban tahun,” tambahnya.