Francois Hollande akhiri lawatan negara dua hari ke Malaysia

 |Mar 29, 2017
Perdana Menteri Najib Razak bersama Presiden Perancis Francois Hollande. – Gambar kredit Facebook PMO Malaysia / Najib Razak.

Presiden Perancis Francois Hollande berlepas dari Sepang untuk ke Jakarta malam tadi selepas mengakhiri lawatan negara selama dua hari ke Malaysia.

Presiden Perancis itu kelihatan berada di Kompleks Bunga Raya Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur bersama Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Joseph Entulu Belaun, yang merupakan Menteri Pengiring semasa lawatan Hollande.

Dalam lawatannya, Hollande diiringi oleh menteri-menterinya, anggota parlimen, pegawai-pegawai dan delegasi perniagaan.

Lawatan negara oleh Hollande, yang tiba di Malaysia pada hari Isnin, merupakan sebahagian daripada lawatan sulung Presiden Perancis itu ke rantau ASEAN.

Terdahulu beliau telah melawat Singapura.

Awal pagi semalam, Hollande dan Perdana Menteri Najib Razak bermesyuarat di Putrajaya, pusat pentadbiran Kerajaan Malaysia.

Hollande juga menyaksikan majlis menandatangani enam memorandum persefahaman (MoU) antara Perancis dan Malaysia.

MoU yang ditandatangan adalah berkaitan tenaga, penjanaan tenaga suria dan sektor gas.

Najib menggambarkan mesyuarat itu sebagai “perbincangan yang produktif” dan lawatan itu akan mengukuhkan dan mengeratkan lagi hubungan akrab antara Kuala Lumpur dan Paris.

Ini adalah lawatan negara kedua oleh Presiden Perancis ke Malaysia.

Presiden Jacques Chirac melakukan lawatan negara ke Malaysia pada 2003, lawatan yang dianggap sebagai peristiwa penting dalam hubungan dua hala Malaysia-Perancis. – Bernama